Zmiany
klimatu, a ryby Bałtyku
Morze Bałtyckie jest płytkim, półsłonym, chłodnym
morzem. Niskie zasolenie uniemożliwia życie wielu gatunkom morskim.
Jednak możemy spotkać w Bałtyku ryby zarówno morskie: śledzie,
szproty, dorsze, belony, flądry, turboty; słodkowodne: płoć,
szczupak; oraz dwuśrodowiskowe: łosoś, troć, sieja, węgorz.
Niestety w
naszym morzu zachodzą zmiany klimatu, które zagrażają poważnymi
konsekwencjami dla morskiego środowiska.
Wiele mórz
i oceanów dotyka efekt globalnego ocieplenia. Skutkami tego będzie
podwyższenie temperatury i skwaśnienie wód Bałtyku, co zmusi ryby
do opuszczenia siedlisk. Cieplejsze powietrze spowoduje zmniejszenie
zawartości tlenu w wodzie, a więc postępującą eutrofizację,
czego skutkiem jest śmierć ryb. Przez coraz rzadsze dostawy
świeżej, mocno zasolonej wody z Morza Północnego nasze morze
będzie jeszcze bardziej słodkie. Zmiany w zasoleniu z kolei
sprawią, że gatunki znajdujące się na skraju wyginięcia znikną,
a to doprowadzi do zmniejszenia bioróżnorodności. Może zacząć
się pojawiać więcej ryb słodkowodnych. Wymarłe gatunki zaczynają
zastępować inwazyjne gatunki ryb.
Na ryby
wpływa również działalność człowieka.
Zanieczyszczanie
i zaśmiecanie wód, stawianie tam w rzekach, łamanie przepisów
dotyczących rybołówstwa – to niektóre czynniki zagrażające
rozmnażaniu się ryb. Wysokie stężenia toksyn w wodzie mogą
wpłynąć na zdrowie organizmów żyjących w morzu.
Ryby są
również pokarmem m.in. dla fok, morświnów i licznych ptaków.
Dlatego dla zachowania przyrodniczego bogactwa trzeba chronić ich
siedliska. Dzięki temu stworzy się trwałe warunki życia wielu
morskim zwierzętom oraz pewną przyszłość dla ryb.
Alicja Welo
2a
Bibliografia:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz